Za uvod ću ovaj put navesti slojeve ove torte jer mislim da će to biti dovoljno da vas zainteresira i nastavite dalje čitati. Dakle: čokoladni biskvit, krema od šumskog voća, mousse od čokolade i ganache od čokolade.
Biskvit:
2 jaja
10 dag šećera
1 dl suncokretovog ulja
6 dag oštrog brašna
6 dag glatkog brašna
2 žličice praška za pecivo
3 žlice kakaa
Prstohvat soli
1 dl mlijeka
Pjenasto umutite jaja, šećer i sol, tek toliko da se smjesa poveže, šećer se ne treba otopiti do kraja. Dodajte ulje. Kratko promiješajte. U smjesu prosijte brašno, prašak za pecivo i kakao. Promiješajte pjenjačom. Na kraju pjenjačom umiješajte mlijeko. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ispecite u okruglom kalupu obloženom papirom za pečenje promjera 26 centimetara (160 stupnjeva, oko 20 minuta, vrijeme pečenja prilagodite svojoj pećnici i provjerite čačkalicom je li pečen).
Krema od šumskog voća:
20 dag zamrznutog šumskog voća
2 dl vode
4 dag šećera
3 dag gustina
4 žlice vode
Šumsko voće, 2 dl vode i šećer pomiješajte pa stavite na vatru da zakuha. Kad zakuha, maknite s vatre pa procijedite kroz sito/cjediljku da se odstrane koštice. Gustin i 4 žlice vode miješajte dok ne dobijete smjesu bez grudica (ako volite čvršću kremu, dodajte još gustina). Procijeđeno šumsko voće vratite na vatru, a kad opet zakuha, dodajte gustin i miješajte dok se ne zgusne. Maknite s vatre i prekrijte prozirnom folijom. Kad se ohladi, kratko izmiksajte pa premažite preko ohlađenog biskvita.
Čokoladni mousse:
200 g čokolade za kuhanje
80 + 260 ml vrhnja za šlag
Čokoladu naribajte na sitnije komadiće, a 80 ml vrhnja zagrijte pa prelijte preko čokolade. Ostavite nekoliko minuta da se čokolada zagrije pa sve miješajte dok ne dobijete glatku i sjajnu smjesnu. Ostavite kratko da odmori. Za to vrijeme pjenasto umutite 260 ml vrhnja za šlag (ne smije biti prečvrsto). U to vrhnje dodajte smjesu s čokoladom pa miksajte na najmanjoj brzini dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Premažite preko kreme od šumskog voća.
Čokoladni ganache:
10 dag čokolade za kuhanje
1 dl vrhnja za šlag
Čokoladu nasjeckajte na sitne komadiće pa prelijte zagrijanim vrhnjem. Ostavite nekoliko minuta da se čokolada zagrije pa dobro promiješajte. Kad dobijete glatku i sjajnu smjesu, prelijte preko čokoladnog moussea. Tortu ostavite u hladnjak. Treba se hladiti najmanje 3 sata prije posluživanja.
Primjedbe
Objavi komentar