Ova torta kombinacija je recepta za kolač Ledeno nebo i keme od jagoda. Tom kombinacijom dobije se ukusna i osvježavajuća torta idealna za tople dane. Recept je u nastavku.
Biskvit:
5 bjelanjaka (M razred)
Prstohvat soli
9 dag šećera
9 dag brašna
Pola praška za pecivo
Bjelanjke i sol umutite u čvrsti snijeg. Pred kraj dodajte žlicu po žlicu šećera i miksajte dok ne dobijete čvrst snijeg. Na kraju pjenjačom umijesajte žlicu po žlicu brašna pomiješanog s praškom za pecivo. Smjesu izlijte u kalup za torte promjera 26 cm. Kalup prethodno obložite papirom za pečenje. Biskvit ispecite na 180 stupnjeva (oko 11 minuta). Nemojte čekati da previše "porumeni". Ovakva vrsta biskvita pečena je dok je biskvit još jako blijed. Pečeni biskvit ostavite da se ohladi u kalupu.
Preljev za biskvit:
1/2 dl mlijeka
1 žlica šećera
1 vanilin šećer
Mlijeko, šećer i vanilin šećer zakuhajte do vrenja. Ohlađeni biskvit iubockajte čačkalicom i prelijte vrelim preljevom. Prije premazivanja kremom, pričekajte da se preljev upije.
Krema od jagoda:
25 dag svježih jagoda
2 dl vode + 5 žlica vode
5 dag šećera
4 dag gustina
Jagode očistite i operite. Zakuhajte ih s 2 dl vode i šećerom. Kad uzavrije, ostavite na vatri još 2-3 minute. Sklonite s vatre i sve miksajte štapnim mikserom dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Vratite nazad na vatru. Dodajte gistin koji ste promiješali s 5 žlica vode. Miješajte dok se krema ne zgusne. Sklonite s vatre i prekrijte prozirnom folijom da se ne stvori korica. Kad se ohladi, kratko promiksajte pa premažite po biskvitu.
Žuta krema:
5 žumanjaka
10 dag šećera
5 dl mlijeka
11 dag glatkog brašna
20 dag margarina
Žumanjke, šećer, 2 dl mlijeka i brašna dobro izmiksajte. Smjesa treba biti bez grudica. Ostatak mlijeka stavite da zavrije. Kad mlijeko provrije, dodajte prethodno pripremljenu smjesu i miješajte dok se ne zgusne. Skinite s vatre i prekrijte prozirnom folijom. U hladno umiksajte margarin sobne temperature. Premažite preko kreme od jagoda. Napomena: Krema je dosta mekana pa ako želite/volite čvršću kremu dodajte još brašna ili margarina. Također, još jedna napomena. Tortu slažite u kalupu za toru, vadite je tek kad se ohladi.
Ostali sastojci:
3 dl vrhnja za šlag
Jagode za dekoraciju
Vrhnje umutite u čvrsti šlag. Jedan dio iskoristite za premazivanje stranica torte (1/3), a ostatak iskoristite za premazivanje preko žute kreme (2/3). Dekorirajte svježim jagodama.
Primjedbe
Objavi komentar