Keksi od badema i bijele čokolade

Imam sreću da "posjedujem" nekoliko stabala badema, tako da često kući imam domaće bademe (usput rečeno, oni kupovni nemaju okus ni približno sličan domaćima). Ti bademi najčešće završe u kolačima. Tako je bilo i ovaj put. Napravila sam kekse s bademima, a kao šećer na kraju na njima se nalazi i sloj bijele čokolade. Recept je u nastavku.



Sastojci:

2 jaja
5 dag šećera u prahu
1 žličica arome vanilije
Prstohvat soli
15 dag margarina sobne temperature
10 dag mljevenih badema (blago ih popržite)
30 dag glatkog brašna
1 prašak za pecivo
20 dag bijele čokolade

Postupak izrade:

Jaja, šećer u prahu, aromu vanilije i sol pjenasto umutite. Dodajte margarin i bademe. Umutite mikserom. Na kraju u smjesu dodajte brašno prosijano s praškom za pecivo. Rukom umijesite tijesto. Ostavite u hladnjak da se malo stisne (20-ak minuta). Nakon toga tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i kalupima za kekse oblikujte željene oblike. Posložite ih na lim za pečenje na kojem se nalazi papir za pečenje. Ispecite na 170 stupnjeva. Moji su se pekli 15 min, ali nemojte se osloniti na to. Vrijeme pečenja ovisi o tome koliko ste debelo razvaljali tijesto. Pazite da vam se ne prepeku. Ne moraju potpuno "porumeniti", gotovi su kad su tek blago "rumeni". Kad se keksi ispeku, ostavite ih da se ohlade. Bijelu čokoladu otopite na pari, a nakon toga kekse prelijte čokoladom (ja sam samo "uronila" gornji sloj).






 

Primjedbe