Stigla je jesen, a s njom i vrijeme za neke kolače koji su preko ljeta pali u drugi plan. Kod mene je jedan od takvih kolača pita od jabuka. Preko ljeta više radim kolače od ljetnog sezonskog voća, ali čim se vrijeme promijeni, a dani postanu kraći, na red dolazi "kraljica jeseni" - jabuka. Miris koji ispuni kuću dok se peče kolač od jabuka baš "paše" uz prohladne i kišovite jesenske dane. Sad kad sam vas ugnjavila vlastitim doživljajem jeseni, idemo na recept. Ova pita od jabuka je jako jednostavna, sastoji se od prhkog tijesta, naribanih jabuka i sjeckanih badema. Ono oko čega se vrti cijeli recept - jabuke, ne volim nikako mijenjati. Jednostavno u pitu stavim samo jabuke, bez začina ili šećera, ali vi slobodno dodajte npr. cimet ili ih dodatno zasladite. Količinu sastojaka isto možete mijenjati. Možete povećati količinu i raditi pitu u nekom većem kalupu.
2 žumanjka
1 vanilin šećer
5 dag šećera u prahu
Prstohvat soli
17 dag margarina sobne temperature
34 dag brašna
Pola praška za pecivo
2 slatke jabuke srednje veličine
2 dag sjeckanih badema
Pjenasto umutite žumanjke, sol, vanilin šećer i šećer. Dodajte margarin i izmiješajte mikserom. Na kraju u smjesu prosijte brašno i prašak za pecivo. Rukom umijesite jednoličnu smjesu. Odvojite 12 dag tijesta i stavite u zamrzivač dok pripremate kolač. Ostatak tijesta ostavite da odmori 15-ak minuta pa razvaljajte u nauljeni lim za pečenje. Ja sam koristila okrugli kalup promjera 28 cm, ali možete koristiti i neki drugi. Ako koristite kalup veće površine od mojega, povećajte količinu sastojaka. Na tijesto ribežom naribajte jabuke, a zatim istim ribežom naribajte tijesto iz zamrzivača. Sve pospite sjeckanim bademima. Pecite na 200 stupnjeva. Moja pita se pekla 22 minute. Pekla sam je na drugoj razini odozdo (pećnica ih ima ukupno 4), a zadnjih 5 minuta sam pitu prebacila na razinu iznad da se gornji dio malo bolje zapeče. Vi prilagodite vrijeme pečenja svojoj pećnici.
Primjedbe
Objavi komentar