Brze kocke od višanja

Ako tražite brzi voćni kolač koji je jako sočan, na pravom ste mjestu. Izrada nije komplicirana, a rezultat je izvrstan. Recept pročitajte u nastavku. Dobar tek!


Biskvit:*

40 g margarina sobne temperature
100 g šećera
1 vanilin šećer
75 ml ulja
50 ml mlijeka
3 jaja srednje veličine
150 g oštrog brašna
2 velike žlice kakaa
Pola praška za pecivo

*Recept za biskvit je prema receptu Čoko bounty iz kuharice Moji kremasti kolači). Napravljeno je nekoliko manjih izmjena.

Krema od višanja:

1 mala staklenka kompota od višanja (oko 680 grama netto)
2 velike žlice šećera
1 dl + 1 dl vode
4 dag gustina

Ostali sastojci:

3 dl vrhnja za šlag

Najprije ispecite biskvit. Margarin pjenasto umutite sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte ulje i mlijeko. Nakon toga u smjesu umiksajte jedno po jedno jaje. Na kraju u smjesu dodajte brašno pomiješano s kakaom i praškom za pecivo. Kratko izmiksajte. Ulijte u lim dimenzija cca 20x30 cm. Ispecite na 180 stupnjeva (oko 17 min). Pečeni biskvit ohladite.
Za kremu u zdjelu za kuhanje stavite kompot od višanja (cijelu smjesu, s vodom), šećer i 1 dl vode. Zakuhajte. Kad provrije, ostavite da kuha 2, 3 minute. Nakon toga maknite smjesu s vatre i sve "izradite" štapnim mikserom. Opet stavite na vatru i dodajte gustin i 1 dl vode (izmiksajte da bude bez grudica). Miješajte dok se ne zgusne. Vruću kremu izlijte na ohlađeni biskvit i poravnajte. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Na kraju kolač premažite s 3 dl tučenog vrhnja za šlag.





Primjedbe