Keksi od lješnjaka

Ovih dana na društvenim mrežama na sve strane "iskaču" fotografije božićnih keksa i ljudi koji se užurbano pripremaju za Božić. Ovi moji keksi mogli bi se nazvati božićnima, ali Božić dočekati neće.😅 U mojoj obitelji rijetko koji kolač preživi dulje od tri dana. Neka budu "predbožićni". Ako nekoga zanima recept, pročitajte ga u nastavku, ali prije toga jedna napomena. Sve ovo s fotografije je zapravo jedna vrsta keksa (isto tijesto), ali sam se malo poigrala oblicima i čokoladom. Više o tome pročitajte u nastavku.


Tijesto:

2 jaja 

10 dag margarina sobne temperature 

5 dag maslaca sobne temperature 

1 žličica arome vanilije 

10 dag šećera 

Prstohvat soli 

10 dag mljevenih lješnjaka 

30 dag glatkog brašna 

1 prašak za pecivo

Ostali sastojci:

Čokolada za kuhanje 

Šećer u prahu

Jaja, margarin, maslac, aromu vanilije, šećer sol i mljevene lješnjake promiješajte mikserom. Dodajte brašno prosijano s praškom za pecivo i rukom umijesite tijesto. Ako se previše lijepi, dodajte još brašna. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjak 1 sat. Kad se tijesto ohladi, razvaljajte ga na pobrašnjenoj podlozi i izrezujte oblike po želji. Također možete tijesto razvaljati jako tanko pa rezati tijesto kao da pečete linzere. Ispecite ih na 170 stupnjeva. Ohlađene kekse prošarajte čokoladom (ako ih radite na takav način, potrebno vam je 5 dag čokolade), prelijte potpuno čokoladom (potrebno vam je oko 20 dag čokolade) ili pečene kekse koje ste izrezali kao za linzere spajajte otopljenom čokoladom (potrebno je oko 10 dag čokolade). Takve kekse dodatno uvaljajte i u šećer u prahu (gornji sloj).



Primjedbe