Cantuccini s bademima

Cantuccini su hrskavi keksi nastali u Italiji, točnije u Toskani. Idealni su za konzumiranje uz kavu ili čaj. Priprema je vrlo jednostavna i brza. Dovoljno je svega 15-ak minuta (i vrijeme za pečenje) za izradu keksa. U kekse se dodaju razne arome i najčešće bademi, a umjesto badema može se koristiti i npr. suho voće (brusnice i sl.). Drugi naziv im je i biscotti, a to ukazuje na to da su dva puta pečeni. Keksi se peku u jednome komadu, a nakon pečenja se režu pa se keksi još jednom zapeku. Ja taj korak preskačem i dobijem kekse hrskave izvana, a mekane unutra. Recept pročitajte u nastavku.

Sastojci:

2 jaja (M razred)

10 dag šećera

2 vanilin šećera

Prstohvat soli

10 dag badema

33 dag glatkog brašna

Pola praška za pecivo


Postupak izrade:

Najprije popržite bademe (6 minuta na 200 stupnjeva). Zatim mikserom pjenasto umutite jaja, šećer, vanilin šećer i sol. Dodajte bademe i brašno prosijano s praškom za pecivo pa rukom umijesite tijesto. Ako želite, u kekse možete dodati i rum te koricu limuna ili naranče. Od tijesta oblikujte valjak dug 47 cm pa ga malo pritisnite da bude širok cca. 5, 5 cm. Stavite ga na papir za pečenje i ispecite na 170 stupnjeva (moj se pekao 28 minuta). Ne smije biti jako zapečen. Ostavite 10-ak minuta da se ohladi pa mlako režite na kriške ("fete") željene debljine. Ako kekse želite zapeći (pogledajte uvod recepta), pećnicu zagrijte na 150 stupnjeva pa kekse poredajte na papir za pečenje i pecite dok ne uhvate blago zlatnu boju. 



Primjedbe