Rocher torta

 Biskvit:

15 dag maslaca sobne temperature
10 dag šećera
1 vanilin šećer
Prstohvat soli
3 jaja sobne temperature (M ili L razred)
8 žlica mlijeka
10 dag lješnjaka
2 žlice kakaa
15 dag oštrog brašna
Pola praška za pecivo

Mousse:

1/2 l vrhnja za šlag
12 dag Lino Lade Gold
1 mala žlica kakaa
5 g mljevene bijele želatine (pola vrećice)
3 žlice hladne vode

Čokoladni ganache s lješnjacima:

10 dag čokolade za kuhanje
1 dl vrhnja za šlag
3 dag sjeckanih prženih lješnjaka

Najprije pripremite biskvit. Prije početka pripreme biskvita potrebno je popržiti i samljeti lješnjake. Popržite ih 11 minuta na 180 stupnjeva (nisu sve pećnice iste pa se nemojte potpuno pouzdati u to vrijeme), a zatim ih ogulite i sameljite. Kada to napravite, možete početi pripremati biskvit. Pjenasto umutite maslac, šećer, vanilin šećer i sol. Umiksajte jedno po jedno jaje, a zatim mlijeko, kakao, lješnjake i na kraju brašno prosijano s praškom za pecivo. Smjesu rasporedite u kalup za tortu promjera 26 cm, poravnajte pa ispecite na 175 stupnjeva (moj biskvit se pekao 20 minuta). Ostavite da se potpuno ohladi u kalupu. Ako želite, hladni biskvit možete natopiti s nekoliko žlica mlijeka.
Za mousse najprije pripremite želatinu. Mljevenu želatinu pomiješajte s 3 žlice vode i ostavite da nabubri 10 minuta. Dok želatina bubri, umiksajte šlag od Lino Lade, vrhnja za šlag i kakaa. Ne smije biti čvrst, već jako mekan, očvrsnut će od želatine. Nakon toga želatinu otopite (ne smije zakuhati) i umiksajte u šlag. Premažite preko biskvita (nemojte skidati obruč za tortu). Ostavite da se dobro ohladi pa preko toga prelijte smjesu za ganache. Za ganache na pari otopite vrhnje i čokoladu, dobro izmiješajte pa dodajte sjeckane lješnjake. Prije rezanja dobro ohladite tortu (ljepše se reže ako je dobro ohlađena), ali prije posluživanja ostavite da malo odstoji na sobnoj temperaturi i biskvit se "opusti" jer biskviti od maslaca budu dosta čvrsti nakon stajanja u hladnjaku.



Primjedbe