Za krempite postoji puno recepata. Mogu se raditi na razne načine: s jajima, s pudingom od vanilije, gustinom, brašnom... U nastavku pročitajte moj😀
Sastojci:
Paket lisnatoga tijesta (500 g)
6 jaja (M razred)
Prstohvat soli
20 dag šećera
2 praška za puding od vanilije
18 dag glatkog brašna
1 vanilin šećer
1 žličica arome vanilije
1, 4 L mlijeka
2 dl vrhnja za šlag
Postupak izrade:
Od lisnatog tijesta ispecite 2 kore prema uputama na pakiranju. Ja uvijek koristim Ledovo lisnato. Peče se na 200 stupnjeva. Ispečem ga na nauljenom okrenutom limu za pečenje. Potrebne su vam dvije kore veličine cca. 30×20 cm, ali prilikom pečenja se lisnato skupi pa razvaljajte veće kore od toga. Pečeno lisnato tijesto izrežite na veličinu posude u kojoj ćete krempite držati u hladnjaku. Za dno lisnato izrežite u jednom komadu, a drugi komad izrežite na 15 jednakih komada. Kad se lisnato ohladi, možete krenuti s pripremom kreme. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Od bjelanjaka i soli istucite snijeg. Pred kraj dodajte 10 dag šećera i miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg i sav šećer se ne otopi. Zatim pomiješajte 6 žumanjaka, 10 dag šećera, vanilin šećer, brašno, puding od vanilije, aromu vanilije i 4 dl mlijeka. Smjesa treba biti bez grudica. Ostatak mlijeka stavite na vatru da uzavrije. Dodajte smjesu sa žumanjcima i miješajte dok se ne zgusne. U vrelu smjesu dodajte snijeg od bjelanjaka i umiksajte miješajući najmanjom brzinom. Vruću kremu izlijte preko lisnatoga tijesta. Također na vrelu kremu, posložite izrezano lisnato (15 komada, reže se unaprijed da kolači nakon hlađenja i rezanja budu uredniji). Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim u hladnjaku. Ohlađeno pospite šećerom u prahu. Kolač možete premazati i šlagom ili tučenim slatkim vrhnjem. Ako se odlučite za to, nemojte stavljati izrezano lisnato tijesto, već ostavite kolač da se ohladi bez toga, a zatim preko kreme premažite šlag i slažite lisnato.
P.S. izvorni recept je iz kuharice Moji najbolji kolači Gospodarskog lista (iz 1997.). U recept sam dodala nekoliko novih sastojaka i promijenila količinu brašna.
Primjedbe
Objavi komentar