Mramorni vijenac

O mramornom vijencu ne treba puno govoriti. Većina ljudi ga voli i priprema. Gotov je "za tren", a jako je ukusan. Sastojke većina ljudi najčešće ima kući pa je najčešći izbor ako vam se jede nešto slatko, a nemate vremena i sastojaka.

Sastojci:

15 dag šećera

4 jaja (M razred)

Prstohvat soli

1 vanilin šećer

Žličica arome vanilije

12 dag otopljenog maslaca

1 dl mlijeka

3 velike žlice ulja

1 prašak za pecivo

28 dag brašna

1 velika žlica kakaa

Žličica ruma

Šećer u prahu za posipanje

Postupak izrade:

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. U bjelanjke dodajte prstohvat soli i umutite čvrsti snijeg. U žumanjke dodajte šećer, vanilin šećer i aromu vanilije pa pjenasto umutite. Dodajte otopljeni maslac pa kratko promiksajte. Zatim dodajte mlijeko i rum pa opet kratko promiksajte. Nakon toga u smjesu prosijte brašno i prašak za pecivo pa opet kratko promiksajte. Na kraju kuhačom umiješajte snijeg od bjelanjaka. Jedan dio smjese odvojite (cca. 1/3) pa u smjesu umiješajte prosijani kakao i rum. Kalup za vijenac promjera 26 cm nauljite pa ulijte najprije žutu smjesu, a zatim smjesu s kakaom. Ako želite, možete i i malo izmiješati žlicom da dobijete "šareniji" kolač. Ako želite možete i naizmjenice dodavati žlicu žute pa žlicu smeđe smjese da dobijete još zanimljiviji izgled. Ispecite na 200 stupnjeva (oko 25 minuta). Ohladite pa pospite šećerom u prahu.



Primjedbe