Sastojci:
15 dag šećera
4 jaja (M razred)
Prstohvat soli
1 vanilin šećer
Žličica arome vanilije
12 dag otopljenog maslaca
1 dl mlijeka
3 velike žlice ulja
1 prašak za pecivo
28 dag brašna
1 velika žlica kakaa
Žličica ruma
Šećer u prahu za posipanje
Postupak izrade:
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. U bjelanjke dodajte prstohvat soli i umutite čvrsti snijeg. U žumanjke dodajte šećer, vanilin šećer i aromu vanilije pa pjenasto umutite. Dodajte otopljeni maslac pa kratko promiksajte. Zatim dodajte mlijeko i rum pa opet kratko promiksajte. Nakon toga u smjesu prosijte brašno i prašak za pecivo pa opet kratko promiksajte. Na kraju kuhačom umiješajte snijeg od bjelanjaka. Jedan dio smjese odvojite (cca. 1/3) pa u smjesu umiješajte prosijani kakao i rum. Kalup za vijenac promjera 26 cm nauljite pa ulijte najprije žutu smjesu, a zatim smjesu s kakaom. Ako želite, možete i i malo izmiješati žlicom da dobijete "šareniji" kolač. Ako želite možete i naizmjenice dodavati žlicu žute pa žlicu smeđe smjese da dobijete još zanimljiviji izgled. Ispecite na 200 stupnjeva (oko 25 minuta). Ohladite pa pospite šećerom u prahu.
Primjedbe
Objavi komentar